Com faig feina

En primer lloc, vull saber qui és la persona que tenc al davant. Això implica demanar-te per quin motiu acudeixes a la consulta, fer un rastreig general a totes les àrees de funcionament (laboral, familiar, afectiva, social), conèixer els teus objectius, experiències passades importants, etc. En aquest primer estadi, forjar una relació de confiança entre nosaltres és molt important. De vegades, és difícil començar a parlar d’alguns temes, per això podem emprar instruments que ens ajuden a clarificar les idees (qüestionaris, etc.).
De mica en mica, anirem sent més específics per esbrinar què pot estar causant el teu malestar, quines coses ho mantenen, quines ho agreujen i quins símptomes experimentes. Un cop tenim ben definit el problema, et propòs un procés terapèutic individualitzat pel teu cas, en el que inclourem totes aquelles eines que et puguin ajudar a afrontar per tu mateix/a allò que et causa malestar.
Aquest conjunt d’eines variarà en cada cas, però quasi sempre van destinades a millorar la nostra capacitat de gestió emocional: Psicoeducació, tècniques de relaxació, tècniques en solució de problemes, entrenament en habilitats socials, flexibilitat cognitiva, consciència emocional plena, exposició controlada, etc. Totes elles formen part de les teràpies de tradició cognitivo-conductual, que compten amb eficàcia demostrada pel tractament de la gran majoria de trastorns emocionals.
Un dels tractaments més moderns que segueix aquesta línia és el Protocol Unificat de Barlow pel Tractament Transdiagnòstic dels Trastorns Emocionals. Amb ell faig feina i me’n seguesc formant per atendre de cada dia millor a les persones que decideixen confiar amb mi.